Gå till innehåll
Östra Roddistriktsförbundet
Östra Roddistriktsförbundet

VM-guldmedaljör 2021 - Eskil Borgh

Eskil Borgh - vi har sett honom nästan över allt!
På vattnet, på land, på TV.

Namn: Eskil Borgh
Ålder: 24
Hemmaförening: Stockholms Roddförening

Hur länge har du rott?
Definitionsfråga, men jag har tränat hyfsat seriöst i ca 9 år.

Hur hamnade du i roddsporten, rodd är ändå en väldigt smal sport om man jämför med tex fotboll?
Jag har föräldrar som rott så satt i en båt första gången när jag var jätteliten och har tränat till och från under hela uppväxten. Jag har hållit på med andra sporter men rodd var det jag var minst dålig på så fick bli det!

Vad gör du när du inte sitter på roddmaskinen eller ute på vattnet; Pluggar du? Jobbar du?
Jag håller på att avsluta ett examensarbete i maskinteknik så till våren får jag förhoppningsvis examen. Jobbar även lite på sidan när jag hinner.

Rodd kan ju ta upp en ansenlig tid per dag och vid tävlingar kan hela veckor försvinna. Hur balanserar man det på ett vettigt sätt utan att försumma studier/få sparken?
Det är ganska svårt att få ihop, det krävs att man har förstående från lärare och/eller arbetsgivare. I mitt fall har jag skjutit upp kurser jag inte kunnat genomföra och det har lett till att min treåriga utbildning tagit fem år.

Hur ofta tränar du och vad tränar du då?
10-12 pass i veckan rodd/roddmaskin, styrketräning, cykling, skidor/rullskidor. Mycket mängd och ett par högkvalitativa pass i veckan.

Vad tycker du är den trixigaste skillnaden mellan roddmaskin och vattenrodd? Är det så enkelt som det ser ut att överföra roddmaskinstragglande till vattnet?
När jag ror roddmaskin är ambitionen att göra det på ett sätt som hjälper mig på vattnet i första hand och inte bara att det ska gå fort. Det går att göra många saker på roddmaskin som gör att det går fortare på just roddmaskin men som gör att du får en svårare övergång till vattnet. Om man vill ro fort på vattnet tror jag det är extra viktigt att tänka på detta sätt eftersom vi i Sverige har långa perioder där vi inte kan ro på vattnet.

Häftigaste minnet jag har från 2021 är World Rowing Coastal Championships - Oeiras, Protugal. Där du tillsammans med Dennis Gustavsson (Höganäs RF) tog hem VM-guldet i CM2x! Uttrycket ”A smooth sea never made a skilled rower” passar in bra på kustrodd som innebär rodd i stort sett alla typer av blåst och högsjö. Innan, under och efter loppet. Hur var det? Berätta!
Det var mitt första kustrodds-vm så jag visste inte så mycket om hur det gick till, Dennis däremot hade mycket erfarenhet som vi kunde luta oss mot.
När vi fick se startlistan så insåg vi att det skulle bli mycket hård konkurrens i C2x då väldigt många roddare från OS- kom till Oeiras för att testa kustrodd då VM i smalbåtsrodd blev inställt.
När vi tränat hemma tyckte vi att vi gjorde det ganska bra men vi visste inte hur det skulle stå sig mot de andra båtarna. I försöksheatet hade vi en liten inledande duell mot en tysk båt upp till första bojen och sedan blev det en ganska bekväm resa till mål. Inför finalen visste vi att vi var en stark medaljkandidat men att det troligen skulle bli ett tufft jämnt lopp, på uppvärmningen la vi upp lopplanen när vi såg hur förhållandena var ute på banan.
Det blåste stark sidosjö första sträckan och vi bestämde oss för att gå lugnt och behärskat upp till första bojen för att sedan gå hårt på den andra sträckan där det var rak motvind och lite lättare förhållanden att ro i om man är riktigt trött.
Vi fick en bra start och kom snabbt in i den kontrollerade rytm vi bestämt oss för, några båtar gick tillfälligt om litegrann men när vi kom in i den värsta sidosjön föll dom av en efter en och vi hamnade längst fram i klungan och rundade första bojen som ledare.
Att leda VM-finalen vid första bojen var inget vi hade räknat med, med tanke på vår plan, men det var en häftig känsla. På den andra sträckan tryckte vi på som planerat och skapade en komfortabel ledning som drygades ut hela vägen in i mål.

Du har ju blivit lite av en posterboy för Stockholms RF och svenska roddcommunityn. Vi har sett dig bland annat i TV-programmet ”Du Clarar mer än du tror” med Clara Henry och du har även rott i ett badkar i ”En mot Sverige”. Hur känns det? Trodde du någonsin att du skulle hamna i ett badkar på bästa sändningstid när du började din roddkarriär?
Det har varit roliga produktioner, särskilt när jag rodde med Clara! Jag har haft lite tur som fått dessa förfrågningar men det är roligt att göra saker som gör att rodden syns och förhoppningsvis gör att flera unga vill testa på rodd.

När du tappar motivationen, vad får dig på banan igen?
Träna med andra, det är roligare än att träna själv.

Vad är din favoritsyssla när du inte tränar/tävlar/jobbar/pluggar?
Sova

Vad är ditt nästa mesta största mål framåt? OS?
Ja, siktar på OS i Paris långsiktigt men nästa säsong är det EM och VM samt att Dennis och jag har en Världsmästartitel att försvara på Kust-VM.

Vad vill du bli när du blir stor?
Proffsroddare – så potentiella sponsorer får gärna kontakta mig! 076-169 64 88

Vilket är ditt häftigaste partytrick?
Vi hade en intern ”talangjakt” på landslagets läger förra året så då lärde jag mig några trolleritrick och vann den tävlingen, jag vet inte om det säger mer om mig än om landslagets generella talangnivå…

Vad är ditt tips till de som kanske är lite nyfikna på roddmaskinen eller vill bege sig ut på vattnet?
Att någon instruerar teknik eller att se på en instruktionsvideo för att minska risken för skador men annars är det bara köra på!


En bild

Foto: World Rowing och Svenska Roddförbundet

Publicerad: 2023-01-30

Senast uppdaterad: 2023-05-22

Författare: Emma Söderman

Partners