Gå till innehåll
Östra Roddistriktsförbundet
Östra Roddistriktsförbundet

Foton: World Rowing, Emma Söderman, Hammarby IF Rodd och Lotte Burgers.

Ahmet Rapi - lättviktaren som blev tung

Han flyttade till Sverige som femtonåring men hittade till rodden flera år innan det. Förra året, 2022, tog han sitt 13:e SM-guld och vi hoppas på fler medaljer!

Möt Ahmet Rapi, 25 år, från Hammarby IF Roddförening i Stockholm.

Hur hamnade du i roddsporten, rodd är ändå en väldigt smal sport om man jämför med tex ishockey? Hur och när började din karriär i rodd?
Jag hamnade i roddsporten genom en kombination av intresse och tillfällighet.
Jag hade alltid varit fascinerad av båtar och när jag fick möjligheten att prova på rodd i Ioannina en stad i norra Grekland fastnade jag direkt. Rodd är visserligen en mindre sport jämfört med exempelvis fotboll, men jag drogs till dess unika utmaningar och känslan av att vara en del av naturen. Min karriär i rodd började på allvar under gymnasietiden.

Du har tagit hem många medlajer i både roddmaskin och vattenrodd. Vad tycker du är den trixigaste skillnaden mellan roddmaskin och vattenrodd? Är det så enkelt som det ser ut?
Den trixigaste skillnaden mellan roddmaskin och vattenrodd är att roddmaskinen är enbart en simulering av roddrörelsen, medan rodd kräver balans, teknik och anpassning till vattnets förhållanden, vilket gör det något mer komplext än att bara använda en roddmaskin. Så det är inte riktigt så enkelt som det kan se ut.

I juni 2022 var du med och tävlade i Holland-Beker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och hamnade i A-final med tungviktare som Marc Weber (DE) och Martin Helseth (NO). Hur kändes det? Var det motståndet markant annorlunda än de tävlingar du rott som lättviktare?
Att tävla i Holland-Beker och nå A-finalen var en fantastisk känsla. Motståndet var definitivt av en annan nivå jämfört med tävlingar jag tidigare deltagit i som lättviktare. Det var inspirerande att möta och tävla mot tungviktare så som Kjetil Borch, Marc Weber och Martin Helseth. Det var en viktig erfarenhet för mig och hjälpte mig att utvecklas som roddare. Jag fick också chansen att ro världens vackraste båt med svenska färgerna (se bild av Lotte Burgers).

Här hittar ni resultat och videofilmen från A-finalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vad gör du när du inte sitter på roddmaskinen eller ute på vattnet?
Jag pluggar till tandhygienist och jobbar som personlig tränare.

När jag inte tränar eller är ute på vattnet ägnar jag mig åt studier. Att balansera rodd och studier kan vara utmanande, men det handlar om att vara disciplinerad och effektiv i sin tidsanvändning. Jag försöker planera mina dagar och veckor noggrant för att inte försumma mina studier eller riskera att förlora mitt jobb om jag hade haft ett.

Jag tränar regelbundet, vanligtvis flera gånger i veckan. Träningen varierar beroende på vilken del av säsongen vi befinner oss i, men den inkluderar vanligtvis kombinationer av konditionsträning, styrketräning och teknikövningar.

När du tappar motivationen, vad får dig på banan igen?
När jag tappar motivationen försöker jag hitta olika sätt att återfå fokus och inspiration. Ibland kan det vara att sätta upp nya mål, titta på gamla tävlingsvideor eller prata med mina tränare och familj för att få stöd och uppmuntran. Ibland behöver man bara ta en kort paus för att återhämta sig och sedan komma tillbaka med ny energi.

Du plockade hem ytterligare ett SM-guld ute på Magelungen Farsta, i augusti 2022, det trettonde i ordningen men det första i tungvikt! Några månader innan rodde du hem ett brons i MLw1x 2022 World Rowing Cup I i Belgrad, Serbien.
World Rowing uppmärksammade dig även i artikeln 'Meet Sweden’s newest sensation, Ahmet Rapi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.' i samma veva.
Hur gick tankarna innan, under och efter de loppen.
Hur var det? Hur kändes det? Berätta!
Att plocka hem ett SM-guld i tungvikt på Magelungen var en otroligt stolt och lycklig stund för mig. Det var mitt trettonde SM-guld totalt, men det första i singel tungvikt. Jag hade arbetat hårt för att anpassa mig till tungvikt och det var en bekräftelse på att mitt arbete hade gett resultat. Inför loppen var jag både spänd och förväntansfull. Under själva loppen försökte jag fokusera på min teknik och strategi. Det var en tuff konkurrens, men jag kämpade hårt och lyckades ta hem guldet. Efter loppen var jag överväldigad av glädje och stolthet över min prestation. Att bli uppmärksammad av World Rowing i artikeln 'Meet Sweden’s newest sensation, Ahmet Rapi' var också en otrolig ära och det kändes fantastiskt att få erkännande för mitt hårda arbete och mina framgångar.

Du har även kammat hem två SM-guld sittandes i samma båt som din bror Ruben, SM 2021 samt SM kustrodd 2021.
Hur är det att tävla och träna tillsammans med sin bror? Kom ni överens?
Att tävla och träna tillsammans med min bror, Ruben, var verkligen en fantastisk upplevelse. Vi hade ett starkt och speciellt band som syskon och det gjorde vår roddresa ännu mer meningsfull. Att vinna två SM-guld tillsammans var otroligt stolt och tillfredsställande. Att ha en träningspartner och tävlingskamrat som också var min bror skapade en extra dimension av samhörighet och motivation. Vi förstod varandras utmaningar och stöttade varandra genom alla upp- och nedgångar.

Vilket är ditt bästa tävlingsminne?
Mitt bästa tävlingsminne är nog när jag som 12 åring var min första guldmedalj i 4x på en junior reggata på ön Korfu som ligger i Grekland. Det var en oerhört spännande upplevelse att få tävla och sedan vinna guldet. Det gav mig en stor motivation att fortsätta utvecklas och satsa på min roddkarriär.

Vilken är den maffigaste tävlingen du varit med i?
Den maffigaste tävlingen jag har varit med i är nog VM i Račice 2022. Att få delta i en internationell tävling av den kalibern, med alla de bästa roddarna från olika länder, var en otroligt imponerande upplevelse. Atmosfären och spänningen i evenemanget var helt fantastiska.

Vad är ditt nästa mesta största mål framåt? OS?
Mitt nästa mål framåt är att tävla på student EM och SM. OS är en orealistiskt mål med tanke på att jag inte har något ekonomisk stöd för en så stor satsning.

Vad är din favoritsyssla när du inte tränar/tävlar/jobbar/pluggar?
När jag inte tränar, tävlar, jobbar eller pluggar tycker jag om att koppla av genom att läsa, umgås med vänner och familj. Att få tid för avkoppling och att hitta balans i livet är viktigt för att kunna prestera på topp för min del.

Vad vill du bli när du blir stor?
När jag blir stor vill jag fortsätta vara involverad inom roddsporten, antingen som tränare eller inom idrottsadministration. Att kunna dela med mig av mina erfarenheter och hjälpa andra roddare att nå sina mål skulle vara mycket meningsfullt för mig.

Vilket är ditt häftigaste partytrick?
Jag är inte så bra på partytricks, men om jag skulle välja skulle det nog vara att kunna jonglera med roddåror.

Vilket är ditt bästa tips till de som kanske är lite nyfikna på roddmaskinen eller vill bege sig ut på vattnet?
Om du är intresserad av att testa roddmaskinen, rekommenderar jag att du tar dig tid att lära dig rätt teknik och att träna regelbundet för att få ut det bästa av träningen. När det gäller att ge sig ut på vattnet och prova på rodd, är det bäst att kontakta en roddklubb* eller en erfaren roddare som kan visa dig grunderna och säkerhetsaspekterna. Roddsporten kan vara både utmanande och belönande, och jag uppmuntrar dig att ge det en chans om du är intresserad. Lycka till!

 

*Östra Roddistriktets föreningar hittar ni här Öppnas i nytt fönster.. Övriga landets klubbar och föreningar hittar ni här Öppnas i nytt fönster..

En bild

Publicerad: 2023-07-03

Senast uppdaterad: 2023-10-23

Författare: Emma Söderman

Partners