Gå till innehåll
Östra Roddistriktsförbundet
Östra Roddistriktsförbundet
En bild

Jonas Ström Seez

Namn: Jonas Ström Seez
Ålder: 26
Medlem i klubb/förening: Hammarby IF Roddförening
Medlem sedan: November 2021

Hur och när kommer det sig att du hittade till rodden?
Jag var på jakt efter en ny sorts träning för att variera mig från min vanliga löpning. En dag hade jag vägarna förbi Hammarbys roddförening och tänkte att det här skulle passa mig. Jag har alltid haft en kärlek till vattnet, så att kombinera det med träning lät perfekt för mig!
Jag kontaktade föreningen och fick höra om deras prova på dag som jag anmälde mig till. Kvällen innan var jag exalterad och såklart lite nervös för vad som väntades. Väl på plats fick vi testa på att ro inriggare på vattnet, roddmaskiner och köra cirkelträning i gymmet. Jag kände att det fanns en härlig gemenskap i föreningen och det dröjde inte länge innan jag själv kände mig som en i gänget.

Efter år av stiltje pga pandemin var årets sommar fylld av tävlingar för alla nivåer.
Har du tävlat i år? Vilken/vilka tävlingar? Hur gick det? Hur kändes det?
Min första tävling var Bajen Rowing Race, en tävling med inriggare längst Årstaviken (ca 5 km*). Det var roligt att känna på tävlingsnerverna igen och det kändes som en bra tävling att börja med som nybörjare. Loppet gick bra, men såklart var det svårt att hålla ett bra tempo, vilket gjorde att man var helt slut efter halva loppet och fick kämpa sig tillbaka. Absolut en superhärlig tävling som gav mersmak.

Efter det var det dags för Ryrsjöregattan vid Lilla Edet i närheten av Göteborg. Det var tydligt att nivån hade stigit på motståndarna och inte mig, så placeringsmässigt gick det inte så jättebra. Jag fick dock se en annan del av sporten, gemenskapen. Att resa med klubben gjorde att man fick lära känna varandra på en helt annan nivå, det blev mer som en andra familj.

Utöver det har jag varit funktionär under SM 2022 på Magelungen i Farsta, tävlat i klubbmästerskapen och nu är det dags för höstregattaserien i Stockholmsområdet.

Den viktigaste frågan av dem alla: vad fick dig att stanna kvar?
Förväntningarna när jag började var att hitta ett bra sätt att träna på, men det man fick var så mycket mer. Jag kom in i föreningslivet som har blivit som min andra familj. Man ser hur mycket alla brinner för sporten och gemenskapen som finns. Alla är hjälpsamma och man får lära sig mycket utöver sporten. Vi fixar med båtar, grillar och bastar tillsammans och det var en självklarhet att jag skulle stanna i sporten. Tack Hammarby, ni är fantastiska!

Nu startar inomhussäsongen, vi ses väl på inomhus-SM nästa år?
Såklart vi gör! Det här ska vi ro hem!

*Admins anmärkning: Bajen Rowing Race är 11km, distansen för nybörjare är 5km.

Publicerad: 2023-01-30

Senast uppdaterad: 2023-05-22

Författare: Emma Söderman

Partners