Gå till innehåll
Svenska Roddförbundet
Svenska Roddförbundet

Min vän båtbyggaren Arne Håll

Ännu en roddvän har gått ur tiden, det smärtar och känns tomt.

Min relation med Arne var genom hans mästerliga byggande av kyrkbåtar och det vi behövde till båtarna, åror, årtullar sittbrädor mm.
Fick den stora glädjen att få beställa två kyrkbåtar, Sturfajtn II 1983 och Sturfajtn III 2005.
Sturfajtn II byggdes av Arne, hans bror Rune och deras far Lars.
Minns såväl när Sturfajtn II skulle beställas, det dukades upp med finporslin, sju sorters kakor, bullar och kaffe. Vi satt runt bordet en solig försommardag i Kulåra och resonerade om affären medans mor Karin serverade, det var riktigt högtidligt på den tiden. Det hela avslutades med att ett köpekontrakt signerades.
När det var dags för kölsträckning kallades pressen in och det skrevs i Mora Tidning.

När det var dags för Sturfajtn III var det Arne som byggde helt själv, han berättade att det enda han behövde hjälp med var någon som höll mothållet till kopparnitarna.
Arne var oerhört okomplicerad och var inte så mycket för uppmärksamhet, när Sturfajtn III skulle beställas var det inte tal om kaffebjudning eller kontraktskrivande. Jag ringde Arne och sa att vi ville beställa en kyrkbåt, svaret var ungefär jaha sen drogs bygget igång. Något kontrakt skrevs inte, vi litade blint på varandra. Ett förtroende som byggdes upp under en över 40 årig relation.
Framåt hösten undrade jag om det inte snart var dags för att komma dit med Mora Tidning och bevittna kölsträckningen, det var länge sedan den gjordes var svaret. Någon uppmärksamhet i tidningen ville Arne inte ha.

Den första kyrkbåt Arne byggde var Sturfajtn II, då tillsammans med sin far och bror. Arne byggde ytterligare tolv kyrkbåtar till oss roddare runt Siljan och Orsasjön, den sista blev Siljansnäsarn IV. Det skulle även bli en fjortonde båt men Arne hann bara börja bygget av Brudpiga IV.

Privat har jag en klenod under tak på gården, en tvåmansroddbåt byggd av Arnes far Lars Håll 1962. Ett hantverk jag känner stor glädje att ha i min ägo. När jag köpt båten ringde jag Arne och berättade med stolthet vad jag inhandlat, skyll dig själv svarade Arne. Han såg bara jobbet med att äga gammal träbåt.

Arne kommer att saknas stort av oss kyrkbåtsfarare på Siljan och Orsasjön. Våra tankar går till
Arnes familj, nära och kära.

På bilden sitter Arne på den brädhög som blev Sturfajtn III.

Hans Lans
Styrman Sturfajtn Orsa

Publicerad: 2024-03-08

Senast uppdaterad: 2024-03-15

Författare: Tobias Wallerius

Partners