Hoppa till sidans innehåll

Städa Sverige


Städa Sverige – Vad vi gör

Städa Sverige är en av idrottsrörelsen helägd organisation, landets mest framgångsrika i operativa termer. Vi har i över tjugo år engagerat en halv miljon barn och ungdomar inom idrotten i att städa olika delar av den svenska miljön och totalt samlat in 1,6 miljoner säckar skräp på en sträcka motsvarande 9 varv runt jorden. Detta har sedan start genererat ca 195 miljoner kronor till idrottsrörelsen.

Mest välkänd är vår kampanj längs Sveriges vägar med årligen 400 föreningsuppdrag och 1 300 ton upplockat skräp längs de större vägarna. Kampanjen stöds av näringslivet och Trafikverket och sträcker sig från Norrbotten till Skåne.

Förutom vägstädning driver vi miljöprojekt på 100-tals kuststränder där vi säkerställer att 3000 säckar med skräp hamnar på återvinningsstationer istället för i haven. Det senare projektet berör knappt hälften av landets kommuner.

Alla våra miljöprojekt bygger på en och samma idé:

Ungdomar jobbar för miljön och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer.

Utöver vägar, stränder och kommunprojekt arbetar vi också med att skapa projekt i andra känsliga delar av den svenska naturen genom städning av skärgård, älvar och vatten. Med vattenstädning menas skräpplockning under vatten av prioriterade områden och få bort främmande föremål som utgör fara för människor och vattenliv.

Nedskräpning av just skärgård, älvar och hav är ett av de miljöproblem som vi kommer att jobba hårt med de kommande åren. Ambitionen är att kunna permanenta vatten– och naturstädningar, i likhet med vägstädning och strandstädning. Vi menar att ett gynnsamt sätt att genomföra detta är kombinera vattenstädning och skräpplockning. Det kan ske efter behov, dvs inför och under likväl som efter högsäsong.

Mervärdet och den pedagogiska poängen

Det faktum att vår städkraft utgörs av idrottande föreningsungdom ger fler effekter: En förändring i beteende etableras i en relativt tidig ålder. Den 15-åring som en gång plockat skräp slänger aldrig mer skräp på marken, pekpinnar är därmed onödiga.  Städande förening och lag får ett viktigt bidrag till sin verksamhet och gör samtidigt en värdefull insats för miljön och naturen.

Att samarbeta med Städa Sverige är att stödja både ungdomsidrott och miljö. Våra miljöprogram i naturen utförs av ungdomar från föreningar. Intjänade pengar används exempelvis till resor, läger eller turneringar. Det vill säga, en fortsatt aktiv livsstil.

 

Kika in på Städa Sveriges hemsida för se vilka uppdrag som finns för er förening.

 

Uppdaterad: 30 NOV 2017 14:06 Skribent: Tobias Wallerius
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link