Hoppa till sidans innehåll

Roddens fysmärke


För att prestera bra i rodd krävs en mycket bra grunduthållighet, dvs. syreupptagningsförmåga. Träningen består av en allmän (ex löpning och styrketräning) och en specifik (rodd). Den allmänna träningen ser vi som ett stöd i jakten på bättre roddprestation.

Roddens Fysmärke skapades av Tobias Elgh, RF och Leif Larsson, SOK inför en Utmanarcamp 2006 på Bosön. Grenarna valdes utifrån dess relevans till rodd och menkelhet att utföra. Genomförandet ska vara lustfyllt där alla hejar på varandra i jakten på
bättre resultat. Efter varje testtillfälle på Bosön delas det ut medaljer till dem som lyckas erövra en medalj i slutvalör.

Roddens Fysmärke består av fyra olika grenar: roddmaskin, löpning, chins samt 10 jämfota hopp. Grenarnas karaktär speglar på ett enkelt sätt någon kapacitet i rodd, som specifik och allmän uthållighet, överkroppsstyrka samt benens styrka och explosivitet.

I varje gren finns fyra nivåer: baddare, brons, silver och guld. På roddmaskin gäller det att komma så långt som möjligt på 4 min (är kopplat till effektutveckling), löpningen är 3000 meter på kortast tid, att göra max antal chins och hoppa så långt man kan på 10 jämfota hopp. Testerna genomförs i ovanstående ordning under en eller två dagar. mResultatet i varje gren motsvarar en valör efter de nivåer som är satta. Roddaren tilldelas mden valör som är den lägsta av de fyra grenarna, tex 4 guld och 1 baddare ger baddare som slutvalör. Roddaren har nu möjligheten att lyfta sin sämsta kvalitet och nå högre slutvalörer. Nivåerna är satta efter mycket höga fysiska krav - fysiska krav som vi tror att en världsatlet i rodd ska kunna prestera.

 

Uppdaterad: 20 MAR 2017 15:47 Skribent: Niklas Henningsson

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link