Hoppa till sidans innehåll

Säkerhet på vattnet, hur ska man tänka?

23 MAJ 2021 12:00
För att få ett svar på detta pratar vi med John Petersson på Jönköpings Roddsällskap, en av klubbarna som har satsat hård på säkerhet de senaste 5 åren.
  • Skapad: 23 MAJ 2021 12:00

Enligt honom är det allra viktigaste som man som klubb kan göra att ställa krav på flytvästar. Han berättar att roddarna i klubben snabbt blev van vid att bära flytväst och att det faktiskt uppskattas väldigt mycket, även av erfarna roddare. Flytvästarna gör att de känner sig tryggare vilket i sin tur betyder att de kan vara mer avslappnade och istället fokusera på teknik och själva rodden. Det finns flera flytvästar som är särskilt lämpliga för rodd då de är designade att inte vara i vägen när man ror. Den på bilden är ett exempel på en sådan flytväst och går att köpa här.

Jönköpings Roddsällskap genomför även så kallade ”fliptester” på våren och hösten. Då får roddarna möjligheten att uppleva hur de reagerar i kallt vatten och prova klättra tillbaka in i båten. Klubben ser även till att ha säkerhetsbåtar på vattnet under träningspass, antingen i form av en följebåt eller kustroddbåtar som kan hjälpa till när någonting sker.

Vill ni jobba vidare med säkerhet på er klubb? Här finns mer information som hjälper er att ta fram en egen säkerhetsplan. Kontakta gärna kansliet för att få hjälp vid framtagandet av er plan!

Skribent: Tobias Wallerius
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link