Hoppa till sidans innehåll

Stig Strand – In memoriam

07 APR 2021 08:58
Stig Strand, Öresjö SS tillika hedersledamot i Svenska Roddförbundet har avlidit i sviterna av Covid-19, 95 år gammal.
  • Skapad: 07 APR 2021 08:58

Inför millennieskiftet gjordes en omröstning bland tidningen Svensk Rodds läsare om vem som skulle tituleras ”Århundradets roddprofil”. Med mer än 60 års engagerat ledarskap på såväl klubb- som förbundsnivå var det inte konstigt att Stig Strand var den som tilldelades till den ärofyllda titeln. Själv började Stig sin roddkarriär på 1940-talet och han var aktiv en bit in på 50-talet. Han utbildade sig tidigt till tränare och tog väl hand om Öresjös roddungdomar genom att ordna en välfungerande och strukturerad roddskola. Tidigare hade ÖSS inte haft några större framgångar på tävlingsbanorna men under Stig Strands ledning vanns flera SM-tecken och även internationellt presterade ÖSS’ roddare fina resultat.

Stigs arbete i föreningen och som distriktstränare gjorde att han valdes in i Svenska Roddförbundets styrelse 1968. Året därpå tog han över som tävlingskommitténs ordförande (dåvarande tekniska kommittén), en post han innehade till 1977. Jobbet i tävlingskommittén innefattade bland annat att hålla i landslagsroddarnas läger och tävlingsarrangemang.

Svenska Roddförbundet omorganiserades under denna tid och istället för enskilda personer, blev det, enligt Strands förslag, de olika kommittéerna som ansvarade för verksamheten. Som ansvarig för tävlingsverksamheten, följde Stig Strand också med ut på internationella regattor som ledare. Han var exempelvis grenledare för rodden under OS i Montreal 1976, då landslagsroddarna Hans Svensson, Falkenberg, 1x och Lennart Bälter/Jean Martell, Sollerö IF, 2x med tränaren Mats Hjelm deltog.

Efter 9 år i tävlingskommittén valdes Stig Strand till kassör i Svenska Roddförbundet. 1985 avslutade han sina uppdrag för förbundet. Han har dock också hunnit med att vara representant för rodden i Svenska Olympiska Kommittén, han har varit med och bildat Västsvenska Sjösportalliansen ihop med Lilla Edets dåvarande ordförande Alvar Eriksson. Sjösportalliansen var ett framgångsrikt samarbete mellan rodd, kanot och segling i Göteborgsområdet. Bland annat samlade Sjösportalliansen via kontakter med företag som Stena Line och Vattenfall och lottförsäljning, in ca 100 000 kr årligen till ungdomsidrotten. Parhästarna Strand och Eriksson lockade också många idrottsintresserade företag att köpa annonsplatser i Göteborgs-Posten vilket genererade 600 000 kr till satsningen mot OS 1984! Alvar Eriksson och Stig Strand är också delaktiga i skapandet av den fina roddbanan på Ryrsjön. Så sent som under första delen av 00-talet var Stig Strand ordförande i Öresjö SS huvudförening.

Stig Strand var verkligen med och byggde Roddsverige som det ser ut idag från grunden. Han var en värdig representant för det ”gamla gardet” som bland annat, utan ett öre betalt, byggde klubbhus, höll i roddskolor, körde transporter och arbetade i kommittéer och styrelser. Vi har mycket att tacka Stig Strand och andra ideellt, hårt arbetande ledare för så tack Stig och vila i frid.

Texten bygger på Per Ekströms porträtt Stig Strand – Århundradets roddprofil publicerat i Svenska Roddförbundets jubileumsutgåva "Svenska Roddförbundet 100 år" från 2004

Skribent: Tobias Wallerius
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link