Hoppa till sidans innehåll

Sök Roddgymnasiet på Sanda senast 1/12

27 NOV 2017 17:40
På RIG Rodd har du möjligheten att utvecklas till elitroddare samtidigt som du får en bra gymnasieutbildning. Du ingår i ett härligt gäng av roddare från Sanda, studenter från Jönköpings universitet och landslagsroddare som tränar i Jönköping.
  • Skapad: 27 NOV 2017 17:40

I den här miljön så finns det gott om energi, erfarenhet, kunskap och omtanke som utvecklar dig. Du tränas dagligen av förbundstränaren Leif Johansson med många års erfarenhet att utveckla roddare. På Sanda kommer du även att tränas av idrottslärare som undervisar i specialidrott.

Du kommer att långsiktigt bygga upp din fysik och mentala styrka för att bli en kompetent roddare. Under första året lär du dig vad elitidrottsträning innebär och du får coaching i bålträning, konditionsträning, styrketräning, rörlighetsträning och mental träning. Träningen är skadeförebyggande avseende både träning på vatten och land. Detta skapar förutsättningar att klara av att ha en fortsatt ökad träningsbelastning under hela din karriär. Under sista året på Sanda ska den aktive ha nått en sådan kompetens och erfarenhet att hen själv är med och påverkar utformningen av träningen utifrån en analys av sina egna styrkor och utvecklingsområden.

Läger

Under vintern i väntan på att sommaren ska komma på hemmaplan åker vi iväg på läger. Det kan vara förlagt till Italien, Spanien eller något annat land med goda förutsättningar att ro. Under lägret ror vi för att bevara och utveckla tekniken och känslan i båten. En vanlig dag på läger kan bestå av rodd på vattnet och fysträning på land samt möten om vad som händer på lägret. Det kan också vara ett teoripass där vi går igenom ett ämne kopplat till träning och tävling. Efter det ska det hinnas med att ställas in båtar och fixa andra delar av din utrustning samt att plugga skolämnen och vila.

Träning

I Jönköping finns det ett stort urval av träningsmöjligheter. Det kan bestå av roddpass på Munksjön, löpning eller cykling i skogarna runt Jönköping eller styrketräning i Concept Träningsredskaps välutrustade träningslokaler. Sandagymnasiet har ett eget gym som ligger mitt i skolan. Där har du alla möjligheter att bedriva din landträning tillsammans med dina skolkamrater.

Du behåller kontakten med din klubb och tränare hemma. Träningsplaneringen sker tillsammans med din klubbtränare som även är välkommen att vara med i Jönköping. Vi ser det som naturligt att RIG är ett komplement och möjlighet för att fortsätta den idrottskarriär du har påbörjat hemma. Jönköping har goda kommunikationer med hela Sverige. Här finns tåg, buss och flygmöjligheter att ta dig hem på helger och lov.  Vi följer Svenska Roddförbundets utvecklingstrappa och du testas kontinuerligt under året. Vid testerna går vi igenom hur träningen har utvecklat din kapacitet. Du ser hur din träning gett resultat och hur du kan utvecklas ytterligare.

Boende

Du som börjar i åk 1 bor på vårt Elevboendet Majstången, som är ett gammalt ombyggt hotell i direkt anslutning till skolan. Elever i åk 2 och åk 3 erbjuds boende i lägenhet. Lägenheterna finns i skolans närområde. På bara ett par minuter är du på skolan och du tar dig lätt till närliggande idrottsarenor med hjälp av de bussar och tåg som finns inom gångavstånd från boendet oavsett vilket boende du kommer att få när du börjar på Sandagymnasiet.

Boende med individen i fokus

På elevboendet Majstången bor du tillsammans med flera andra idrottsungdomar.  Tillsammans skapar vi ett boende som du ska trivas med och som ska ge dig alla möjligheter till att fokusera på det du önskar, skola och idrott.  Här får du en trygg start under ditt 1:a läsår på Sandagymnasiet.  I boendet ingår frukost 5 dagar i veckan och middag 4 dagar i veckan. Lunch äter du i skolan. Om du bor i lägenhet, ensam eller tillsammans med någon utanför elevboendet Majstången kan du alltid beställa middag oavsett vilken årskurs du går i.                                                                                  

För dig som börjar åk 1 erbjuder vi flera aktiviteter som du kan delta i för att lära känna dina kamrater.  En matlagningskurs är ett mycket uppskattat inslag i vardagen. I boendet får du också tillsyn 2-3 kvällar/vecka. Vår samordnare finns till för dig och kan hjälpa dig så fort du behöver hjälp av olika slag eller om behöver komma i kontakt med vårdcentral/läkare i samband med sjukdom eller skada. Runt boendet finns också ett boendeteam som besöker er som bor i lägenheter men som också finns till för att hjälpa till med planering och läxläsning. För att alla ska trivas och må bra är det av yttersta vikt att alla hjälps åt och tar ansvar. Det är vi tillsammans som skapar den miljö vi ska vistas i.

Vad ingår i mitt boende

På elevboendet har du tillgång till ett eget rum.  Alla rum är möblerade med säng och skrivbord. Trådlöst internet finns och vi är uppkopplade mot skolans nätverk. Du delar kök och allrum med övriga boende. I köket har du tillgång till kyl, frys och ett eget skåp att förvara dina torrvaror i. All köksutrustning och städmateriel finns i boendet och du har även tillgång till tvättstuga och cykelförråd. Bor du i lägenhet så är köket basutrustat samt möblerat med köksbord och stolar.

 

Ansökan till vår Rodd RIG utbildning och urval sker i två steg.

Steg ett. När du ansöker till Rodd RIG på Sandagymnasiet gör du via denna länk Klickasenast den 1 december 2017. När ansökan behandlats startar vår urvalsprocess, mer detaljerad information om processen finns i vårt produktblad. Har du frågor kring detta kontakta oss.

Steg två. För att sedan komma in på Sandagymnasiet måste du även ansöka till ett program på skolan där urval sker på meritpoäng. Ansökan till Sandagymnasiet och det program du önskar gör du hos din SYV på din skola.

De bedömningsområden som används vid antagning är framtagna av Riksidrottsförbundet och gäller vid NIU och RIG: Idrottsspecifika kunskaper och färdigheter, Idrottspsykologiska färdigheter och förutsättningar, Sociala färdigheter och förutsättningar, Organisatoriska färdigheter och förutsättningar, Studieambition.

Studerandeekonomi

  • Att studera på RIG är kostnadsfritt liksom ett vanligt gymnasium. Kostnader för träning och läger på skoltid bekostas av Sanda.
  • Det som tillkommer är kostnader för boende och resor. Du söker bidrag för boende och resekostnader hos din hemkommun, men det finns möjlighet att ansöka om inackorderingsbidrag via CSN Klicka för information eller via din hemkommun med summa mellan 1000-3000 kr/månad
  • Kostnaden för att bo på Sanda är mellan 3900-4200 kr/mån, för mer info Klicka för information
  • Som grundpolicy så vill vi att du har med dig en singelsculler för träningen på RIG. Har du inte möjlighet till detta så ordnar Sanda det.

För mer info ladda ner foldern eller ta kontakt med någon av följande

 

Leif Johansson, Tränare Sanda och landslaget, This is a mailto link, 070- 527 67 24

 

 Peo Claesson, Ansvarig Förbundskapten, This is a mailto link, 072-230 07 20

 

 Tobias Wallerius, Tf generalsekreterare, This is a mailto link, 08-699 64 39 

 

Skribent: Tobias Wallerius
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link