Hoppa till sidans innehåll

Senaste nytt från Kustrodd

01 AUG 2016 11:48
Hon gjorde det omöjliga och besegrade den regerande världsmästaren. Om bara några månader vill Maria Pelvén sno världsmästartiteln. – Man måste ha drömmar, säger hon.
Av: Eric Persson
  • Uppdaterad: 26 NOV 2017 15:08

Bild: HD-tidning.
Natten till tisdagen kom Maria Pelvén hem till Helsingborg. Detta efter att ha vunnit det öppna mästerskapet i kustrodd i Barcelona – där 32-åringen från Helsingborgs Roddklubb skrällde rejält när hon besegrade storfavoriten Jessica Berra från Frankrike. Berra är regerande världsmästare och hade fram till den här tävlingen varit obesegrad i nästan två år.
– Det krävs mod för att våga leda över någon som man har respekt för – och som alla har sett som den stora – men jag bestämde mig för att köra mitt lopp och det funkade, säger Pelvén.
Med ungefär 2,5 kilometer kvar av loppet märkte Pelvén att Berra tappade i styrka. Det resulterade i en seger i överlägsen stil.
– Jag tänkte: nu går jag och får se hur långt det håller. Då drygade jag in hela vägen och var 1,40 minut före i mål, säger hon.
Pelvén lyfter fram sin tränare Peter Berg som en starkt bidragande orsak till succén.
– Det har gått riktigt bra på träning på sistone. Jag sparrar mycket med Peter. Han hjälper mig, vi tränar i stort sett alltid på vattnet tillsammans. Han är mannen bakom det hela, säger hon.
Samtidigt har Pelvén visat karaktär.
– Jag är ganska envis, jag ger mig ut i alla väder. Jag låter inte blåsten eller kylan stoppa mig. Jag har insett att alla träningspass är värdefulla, säger hon.
Pelvén tränar elva gånger i veckan. Det senaste året har hon gjort det med en konkret framtidsmålsättning: VM i Monte Carlo i slutet av oktober, där hon är en av Sveriges representanter. I fjol slutade hon fyra på VM.
– Jag har tänkt på det sedan jag kom hem från VM förra året, då fattade jag att medalj är möjligt. Det är det som är mitt mål, jag har tänkt på VM i stort sett dagligen sedan förra året, säger hon.
Och ditt mål är att ta en VM-medalj?
– Ja, absolut. Det är ett högt mål, men det ska inte vara omöjligt. Man måste ha drömmar och mål, säger hon.

Text: Eric Persson (journalist på HD-tidning)

Ni finner artikeln i orginal på länken nedan:

http://www.hd.se/2016-07-26/hon-skrallde-stort--vill-ta-vm-medalj

Skribent: Anton Vallgren
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link