Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Rickard Sjöberg: 2000 meter roddmaskin på 6.32!

31 JAN 2017 09:19
”Rodd är en perfekt sport, där hela kroppen får jobba. Det ger den bästa träningskänslan jag haft. Jag blir skönt mör – och som tävlingsmänniska så gillar jag att jaga tider.”
  • Skapad: 31 JAN 2017 09:19

 

Du har säkert sett honom som programledare för Postkodmiljonären och Drömpyramiden men visste du att han tränar rodd 3-5 pass per vecka? Sedan två år tillbaka tränar programledaren Rickard Sjöberg på roddmaskin. I november började han träna mer aktivt med coachning av Anders Backéus, vår svenska mästare i singel. Med teknikträning och anpassat träningsprogram blir Rickards tider bättre och bättre. Rickard är en av deltagarna i SM i inomhusrodd och han tränar just nu intensivt inför sista deltävlingen i Trollhättan den 11 mars.

Den perfekta sporten i bröllopspresent

Rickard har tränat mycket som ung, både fotboll och tennis och också löptränat mycket, men när han fick problem med sina knän fick han tips av en kompis att prova roddmaskin. Rickard testade och blev fast. I ett reportage i tidningen ToppHälsa säger Rickard:

”Rodd är en perfekt sport, där hela kroppen får jobba. Det ger den bästa träningskänslan jag haft. Jag blir skönt mör – och som tävlingsmänniska så gillar jag att jaga tider.”

När Rickard och hans fru Annika gifte sig för ett drygt år sedan fick de ett träningspass med roddaren Anders Backéus i bröllopspresent. Träningspasset gav Rickard blodad tand och han började träna ännu mer rodd. Han har haft löpande kontakt med Anders sedan dess. Men i november beslutade de att göra en helhjärtad satsning på rodd med deltagande i roddmaskins-SM som mål.


Träning inför SM

Anders Backéus har under de senaste månaderna tagit fram ett skräddarsytt träningsprogram som Rickard följer.

- Rickard som är stor och förhållandevis stark gjorde bra tider från början men utan en bra teknik, säger Anders.

Det är just tekniken som har förbättrats mycket under träningen. Just nu tränar Rickard inget annat utanför Anders program. All hans träning är inställd på att bli en bättre roddare för att kunna prestera på SM. Det blir 3-5 träningspass per vecka enligt det program Anders tagit fram, där träningen på roddmaskin varvas med löpning, cykling och styrka.

”Anders coachar mig och lägger upp mitt träningsschema. Det är jättekul att ha ett mål med min träning. Och jag har aldrig känt mig starkare”, säger Rickard till Topphälsa


Utvecklingen viktigare än placeringen

”Vi fokuserar på att förbättra Rickards tider, placeringen i SM är inte det viktiga”, säger Anders.

”Om jag kommer sist i tävlingen men ändå slår mitt eget rekord så är jag jättenöjd”, säger Rickard till ToppHälsa

Rickard tävlar under SM i två klasser på 2000 m. Herrar senior singel samt i Herrar senior dubbel, då i lag med sin tränare Anders. Rickard är 47 år och 18 år äldre än den näst äldste deltagaren. Han tävlar för Vaxholms Roddförening.

 

Anders Backéus, Lena Lindberg och Rickard Sjöberg (Vaxholms Roddförening) på SM i inomhusrodd den 7 januari 2017 på Lidingö.

Vid första deltävlingen den 3 december fick Rickard tiden 6.38,6 min och ytterligare en månad senare vid andra deltävlingen var hans tid 6.32,4 min. En sänkning med över 6 sekunder. Det blir spännande att följa utvecklingen och se vad Rickard får för tid på sista deltävlingen den 11 mars i Trollhättan.

 

Rickard och de andra deltagarna förbereder sig för start i andra deltävlingen i roddmaskin-SM.

Anders tror Rickard har kapacitet att göra ett personbästa också på den tredje och avslutande deltävlingen. Då kommer Rickard ha haft mer tid att träna in tekniken och fysiken så förutsättningarna för en bra prestation är goda. I dubbelklassen leder paret dessutom inför sista deltävlingen.

”Visst vore det väldigt kul att ta hem ett SM Guld tillsammans med Rickard” säger Anders.

Till ToppHälsa säger Rickard:

”Jag är lite sur för att jag upptäckte rodd 30 år försent. Jag spelade fotboll och tennis som ung, drömde om att bli proffs. Men det var ju rodd jag skulle ha satsat på!”

 

Källa: Tidningen ToppHälsa nr 2 2017


Länkar

Från deltävling 2 (Rickard tävlar singel 1.10 in i sändningen): https://youtu.be/WTqsfKVcFPQ 

Info om deltävling 3: http://www.regatta84.se/news/4926729/Inbjudan-SM-Deltavling-3-i-Trollhattan

Skribent: Mathias Vieira
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link