Hoppa till sidans innehåll

Resultat från VM i Kustrodd 2017

17 OKT 2017 15:18
  • Uppdaterad: 29 JAN 2018 16:57

Den elfte upplagan av VM i Kustrodd hölls i helgen i franska Thonon-les-Bains vid Genèvesjön 12-15 september 2017.

Finalerna kördes på en 6000m bana med 10 bojar. Det kämpades om medaljer i 6 båtklasser: singelsculler, dubbelsculler och fyrsculler med styrman i dam- och herrklass.

Årets mest framgångsrika kustroddnation blev Italien med 5 medaljer.

Våra 9 svenska deltagare presterade bra, dock hade de förväntad sig bättre resultat. Herrarnas Singelsculler (CM1x): Förra årets VM bronsmedaljören Dennis Gustavsson fick bryta loppet bara efter några hundra meter då han bröt en åra i herrarnas singelsculler final. Peter Berg kom på en 14:e plats. 

I Damernas Singelculler (CW1x) kom Helsingborgs RKs Maria Pelvén på en 8:e plats.

I Herrarnas Dubbelsculler (CM2x) kom Mattias Johansson och Martin Johansson från Mölndals RK på en 12:e plats. I B-finalen som avgjordes på en 4000m bana kom Johan Andersson och Daniel Böcker från Halmstad G&RF på en 15:e plats. Mölndalsdubbeln med Glenn Larsson och Göran Hedenberg gick inte vidare till final då de fick en 2 min penalty i försöket för att ha rott in i en annan båt.

I dagsläge är det oklart var VM 2018 kommer att hållas. Kustroddsporten är en relativ ung gren i tävlingsrodd och den är under utveckling. Det är spännande att följa hur reglementet kommer att utformas, om Kustrodds VM kommer att bli ett VM för landslag eller om det kommer att fortsätta att vara ett stort internationellt mästerskap för föreningar med VM status. 

Om vi tittar närmare på årets medaljörer i samtliga klasser, så tyder utvecklingen på att Kustrodds VM kommer att bli en tävling för deltagare från VM/U23 VM i olympisk rodd. Deltagare som bedriver kustrodd på föreningsnivå kommer att ha svårt att ta medaljer. Vi får avvakta den internationella utvecklingen och fokusera på det som sker i RoddSverige:

Vi kan konstatera att det är allt fler föreningar och individuella roddare som provar på kustrodd i Sverige jämfört med vad det var för några år sedan. Vi har mycket goda förutsättningar så att kustrodden kan etablera sig både på motions och på tävlingsnivå. Speciellt vår långa kust och några av de stora sjöarna lämpar sig utmärkt för kustrodd. Uppstarten av ett nätverk för kustrodd initierad av Helsingborgs RK vittnar också om att RoddSverige är och vill vara med i utvecklingen av denna fantastiska sport. Det är en stor chans för oss att gemensamt utveckla kustrodden och att göra den lättillgänglig för så många som möjligt i hela landet.

Skribent: Helena Hehlke
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link