Hoppa till sidans innehåll

Ordföranden har ordet

10 DEC 2020 13:29
Vi närmar oss slutet på ett år vars utveckling saknar motstycke i modern fredstid och som inte någon har kunnat förutspå. Ett år då nästan alla internationella och nationella tävlingar ställts in.
  • Uppdaterad: 10 DEC 2020 13:29

Ett år som har inneburit att intäkter från regattor, uthyrning, eller andra uppdrag som vanligtvis skapar ekonomi till klubbarnas verksamhet i huvudsak har uteblivit. 

Det finns dock händelser att glädjas åt under året.

Frida Svensson, Världsmästare i singelsculler 2010 och 3-faldig Olympier, tog över ordförandeklubban för ”Athletes Comission” i Internationella Roddförbundet, World Rowing. Frida valdes även in till Executive Committe av medlemsförbunden på årets Extraordinary Congress. En betydelsefull och viktig position som Frida förtjänat efter ett uppskattat arbete inom den internationella rodden.

Våra kustroddare, Maria och Peter Berg, Helsingborg Roddklubb samt Kungälv Roddklubbs juniorer, Stina Bujalla, Nils Hugosson och Tyra Carlsson var alla på pallen i European Coastal Challenge som genomfördes i Italien i oktober. Ruben Rapi, RIG-elev och Hammarbyroddare, blev fransk mästare ihop med Victor Marcelot för Saintes CA. Anders Backéus tog silver på EM i inomhusrodd som arrangerades i Prag i vintras.

Olympiska Spelen, Tokyo 2020 arrangeras nästa år. Svenska Roddförbundet har 3 roddare som jagar kvalplatser: Lovisa Claesson (Öresjö SS), Anders Backéus (Vaxholms RF), samt Eskil Borg (Stockholms RF). Inför Paralympiska Spelen satsar Ebba Einarsson (Falkenbergs RK) att kvala till en plats. Kvalificeringsregattorna, Europena Qualification samt Final Olympic Qualification, arrangeras i april-maj.

Elin Lindroth har blivit uttagen till SOK:s elitsatsning"Talang 2022".

Landslaget har organiserat ”Svenska Roddförbundet Team 24”, SRT24, med satsning mot OS i Paris 2024 och VM 2024 i första hand, men även mot OS i Los Angeles 2028.

Vi har tillsammans med Norge blivit invalda som medlemmar i organisationen Coupe de la Jeunesse "ungdomscupen" vilket är en europeisk regattaorganisation med 16 medlemsländer.

Vi gratulerar och hälsar två nyutbildade domare välkomna, Kristofer Karlsson, Mölndals Roddklubb och Fredrik Thidell, Jönköpings Roddsällskap.

Malin Källström började på Sandagymnasiet som lärare och ny RIG-tränare vid höstterminstarten.

Per Lundberg går in som förbundstränare, efter Leif Johansson, fram till april 2021.

Hugo Nerud, Mölndals roddklubb blev en av 60 idrottare från 35 idrotter som fick Riksidrottsförbundets elitidrottsstipendium 2020–2021.

SR har tagit fram en ny utbildning. ”Jag ledare i svensk rodd”, en introduktionskurs för nya medlemmar, förtroendevalda och ledare/tränare inom vår idrott. Utbildningen ger kursdeltagaren kunskap om roddsportens utvecklingsmodell och hur vi är organiserade. Vi har också startat upp en nivå 2 kurs för klubbtränare där kursdeltagarna läser kursen utifrån två kompetenser, klubb-elit eller klubb-bredd.

Vi har också färdigställt SR:s utvecklingsmodell med tillhörande stadier för utveckling av roddare och hållbarhetsfaktorer för utveckling av föreningar. Modellen är SR:s beskrivning av ”idrotten hela livet” som fungerar som ett pedagogiskt stöd i utveckling av roddare, ledare, tränare och föreningar.

Sällskapet Årslavarna, ett sällskap för de med ett stort roddhjärta och som vill stödja svensk rodd, lever vidare med en ny styrelse.

 

Jag vill från mig och styrelsen rikta ett stort och innerligt tack till alla klubbar och enskilda som har bidragit till att verksamheten kunnat drivas trots årets utmaningar med restriktioner och riktlinjer.

Vi tillönskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

För Svenska Roddförbundets styrelse

 

Mats Almlöw

Ordförande

 

 

 

Skribent: Tobias Wallerius
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link