Hoppa till sidans innehåll

Kustrodd VM i franska Thonon börjar med 6 svenska besättningar

11 OKT 2017 14:11
  • Uppdaterad: 29 JAN 2018 16:57

I år kommer över 600 roddare från 30 länder delta i VM i Kustrodd som äger rum 12–15 oktober 2017 i Frankrikes Thonon-les-Bains. Årets Kustrodd VM kommer att hållas på Genèvesjön och till skillnad från tidigare Kustrodd VM går årets Kustrodd VM inte på havsvatten.

 

Det är 9 roddare från Sverige som ska tävla om VM medaljer i båtklasserna Herrarnas Singelsculler (CM1x), Damernas Singelsculler (CW1x) och Herrarnas Dubbelsculler (CM2x).

 

De svenska deltagarna är:

 

Herrarnas Singelsculler (CM1x)

Dennis Gustavsson från Höganäs Roddförening har möjligen varit den mest framträdande kustroddaren under de två senaste VM-tävlingarna. Dennis tog VM-brons i Monte Carlo på Kustrodd VM 2016. Säsongen 2017 har varit tuff då Dennis fick körtelfeber i början av roddsäsongen. Även om förberedelserna inte har varit helt optimala, så har Dennis visat tidigare att det går att prestera i allra högsta klass ändå.

Peter Berg från Helsingborgs Roddklubb är en av de mest erfarna kustroddarna som startar i årets VM, och har förutom förra årets VM deltagit på varje VM sedan 2007. Höjdpunkten i karriären var VM 2014 i Grekland där han i tuffa väderförhållanden vann VM-guld. Förutom guldet 2014 har Peter även tre VM-bronsmedaljer från 2009, 2011 och 2013. Genom åren har Peter har problem med hjärtat (förmaksflimmer och förmaksfladder) och fick bland annat säsongen 2016 spolierad pga. av detta. Efter en tredje, och förhoppningsvis sista, hjärtoperation i december 2016 har Peter jobbat för att komma tillbaka i slagkraftig form. Efter en svag inledning på säsongen har farten i båten ökat ordentligt och han har tre raka segrar i kustroddtävlingar, bland annat i Brittiska Mästerskapen och Danska Mästerskapen. 

 

Första loppet för Dennis och Peter går imorgon, torsdag den 12 oktober. I herrarnas singelsculler är det 66 anmälda båtar.  

De tuffaste konkurrenterna på pappret är: 

Adrian Miramon Quiroga, Spanien (2 VM guld)

Simone Martini, Italien (2 VM silver)

Eduardo Linares, Peru (2 VM silver)

Dennis Gustavsson, Sverige (VM brons)

Peter Berg, Sverige (1 VM guld, 3 VM brons)

 

Håll även ögonen på: Václav Chalupa, Tjeckien. Roddare med legendstatus.

 

Damernas Singelsculler (CW1x)

Maria Pelvén från Helsingborgs Roddklubb har gjort mycket fina prestationer på de två senaste VM-tävlingarna. Vid VM 2015 i Peru tog hon en 4:e plats och på VM 2016 i Monte Carlo tog hon en 5:e plats. Hennes stora genombrott kom förra året då hon vid en tävling i Barcelona vann över den då regerande världsmästaren Jessica Berra som dittills varit obesegrad under två års tid. Maria har under året fokuserat främst på kustrodden. En olycklig skada i samband med en krock vid en tävling i Humlebäck gjorde att hon fick köra rehabträning under 4 veckors tid. Väl tillbaka i båten har det emellertid gått bra och hon kom nyligen hem efter en seger i Torrevieja, Spanien. 

Första loppet för Maria går imorgon, torsdag den 12 oktober. I damernas singelsculler är det 36 anmälda båtar.  

 

De tuffaste konkurrenterna på pappret är: 

Monika Dukarska, Irland (2 VM guld)

Jessica Berra, Frankrike (2 VM guld)

Edwig Alfred, Frankrike (2 VM silver, 1 VM brons)

Diana Dymschenko, Ukraina (VM 4:a)

Håll även ögonen på: Cindy Pellegrino, Frankrike. Hemmahopp i Thonon. Bor 10 km från tävlingsplatsen.

 

 Herrarnas Dubbelsculler (CM2x)

Mattias Johansson och Martin Johansson från Falkenbergs Roddklubb, Daniel Böcker och Johan Andersson från Halmstad GRF och Glenn Larsson och Göran Hedenberg från Mölndals RK startar i Herrarnas Dubbelsculler.

 

Mattias Johansson & Martin Johansson

Mattias har en fin säsong bakom sig i singel där bland annat har vunnit singelsculler lättvikt och dubbelsculler på SM. Han har även representerat Sverige på världscup III i Lucern. Martin har tillhört U23 landslaget de senaste åren och har också deltagit på U23 VM med en fin 6:e plats från 2016 som bästa placering. För Martin är det VM-debut i kustroddsammanhang. Mattias har en fin 5:e plats från Kustrodd VM 2014 i Herrarnas 2x där han rodde med Dennis Gustavsson.

 

Daniel Böcker & Johan Andersson

Daniel har blivit en veteran inom kustrodd och detta blir hans 8:e VM-start. Han kommer tävla tillsammans med Johan Andersson som gör debut i kustroddsammanshang. 

 

Glenn Larsson och Göran Hedenberg

Göran och Glenn har tävlat mycket genom åren men sparsamt inom kustrodd. Glenn har gjort några kustroddtävlingar i sommar och har lockat med sig Göran på ett häftigt äventyr. 

 

Första loppet för herrarnas dubblar går imorgon, torsdag den 12 oktober. I herrarnas dubbelsculler är det 68 anmälda båtar.  

De tuffaste konkurrenterna på pappret är: 

Ghezzo / Sfigioli, Italien (VM silver)

Garibaldi / Garibaldi, Italien (2 VM guld)

Monfort / Antognelli, Monaco (Ny kombination, Antognelli har tagit VM guld + VM brons i 2x)

Lohier / Thomas, Frankrike (Franska Mästare)

Canalejo Pazos / Garcis Ordonez, Spanien (Spanska Mästare)

 

Håll även ögonen på: Mattesen / Hansen, Danmark. Snabb båt från vårt grannland.

 

 

Följ Kustrodd VM och de svenska roddarna på world rowing och via live streamen.

 

Vi önskar ett stort lycka till!

Skribent: Helena Hehlke
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link