Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tobias Wallerius (Rodd)

Intervju med Per Olof Claesson, förbundskapten inför OS

19 JUL 2021 10:00
  • Skapad: 19 JUL 2021 10:00

Hur känns det att ha sin dotter med på Olympiska Spelen?
- Det känns bra och roligt, så klart! Det är ett mål vi har haft sedan tidigare, att Lovisa skulle kvalificera sig och nu visar hon att hon är en del av roddeliten. Sedan är det är en ynnest att få spendera så mycket tid med sitt barn, säger Per Olof – eller Peo, som han kallas.

Hur går det att träna sin egen dotter?
- Vi har tidigt pratat om detta och är överens om att skilja på rollerna pappa/dotter och tränare/adept, berättar Peo. Jag har tränat henne sedan junioråldern och vi fungerar bra ihop i båda våra roller.

Ni är på plats i Japan och tränar det sista inför OS-starten. Beskriv vägen dit.
- Det har varit en krokig resa. För vår del var det tur att OS inte gick 2020, då Lovisa opererade halsmandlarna i fjol. Hon har haft det väldigt tufft genom åren, med ständiga utbrott av halsfluss och i fjol gick det inte längre att undvika operation. Denna gick bra och Lovisa återhämtade sig så sakta. Hon kunde delta på EM 2020, men hade det tufft med syresättningen och blev trött väldigt fort.
Tittar vi på vad pandemin har fört med sig, så har folk som inte har drabbats hållit sig ovanligt friska! Vi har kunnat genomföra flera träningsläger, där vi givetvis har följt gällande restriktioner, och där ingen har varit sjuk. På minussidan står att mycket tid har gått åt till att arbeta om ständigt ändrade covid-planer, med olika regler för varje tävling – även om de har gått i samma land med några veckors mellanrum.

Vilka tidigare framgångar för Lovisa vill du lyfta fram?
- Lovisa har haft en god utveckling som junior och har tagit ett kliv uppåt i seniorklassen. Hon har deltagit på U23-VM (världsmästerskap för roddare under 23 år) 2015 och 2016 och där tog hon silver båda gångerna. Året därpå, 2017, vann hon guld. På Senior-EM 2018 tog hon sig till A-final och slutade där på femte plats, vilket är mycket bra. 2018 slutade hon tolva på Senior-VM.

Säsongerna 2019/-20 blev i stort sett spolierade, då Lovisa var mycket sjuk och halsbekymren satte käppar i hjulet för träning och tävling.

Vilka är Lovisas styrkor i vardagen…?
- Han är ambitiös i allt hon tar sig för, t ex sina studier. Hon ställer krav på sig själv, där vi försöker hitta en god balans. Hon har lärt sig att prioritera, vilket är viktigt för att inte pressen ska bli för stor, säger Peo.

… och som roddare?
- Även här är hon ambitiös. Hon är en god lyssnare och tar snabbt till sig råd om teknik. Hon ror tekniskt riktigt.

Vad har fokus varit det senaste året?
- Givetvis att Lovisa skulle bli frisk! Roddmässigt har prio ett varit att bygga upp muskelstyrkan och därefter att bättra på syresättningen. Det tycker jag att vi har lyckats med.

Du har själv landslagsmeriter – vad ser du som höjdpunkter i din roddkarriär?
- Jag tycker nog att vi fick till det bra på VM i Bled 1989, där vi tog brons i scullerfyra. Med i laget var David Svensson, Tommy Österlund och Fredrik Hultén. Men det är inte enbart resultatet, jag tycker även vägen dit med roddkompisarna var väldigt rolig.

Peo Claesson är en av få i landet som har vunnit SM-guld i samtliga båtklasser - dock inte lättvikt, där han var lite för stor!

Vad vill du ge Lovisa för råd inför OS-debuten?
- Att ha roligt! säger Peo Claesson avslutningsvis.

 

För Svenska Roddförbundet
Per Ekström

Skribent: Tobias Wallerius
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link