Hoppa till sidans innehåll

Inomhusrodd utvecklas för fullt

06 DEC 2017 22:55
  • Uppdaterad: 29 JAN 2018 16:57

Mycket har förändrats i inomhusroddsvärlden sedan Concept2 lanserade den första roddmaskinen året 1981. Tradition att tävla i roddmaskin har etablerats och hundratals inomhusroddtävlingar hålls runt om i världen varje år på internationell, nationell och lokal nivå, det uppskattas att finnas ca. 3 roddmaskiner i snitt på varje gym och roddspinningpass är redan en trend i många länder. Tack vare CrossFitbranschen har inomhusrodd ytterligare ökat antalet utövare under de senaste åren. En av inomhusroddens egenskaper är att det är en sport som är lätt tillgänglig för många runt om i världen för personer i olika åldrar och med olika kroppsförutsättningar. Till exempel kan många som har blivit skadade eller befinner sig i medicinsk rehabilitering utöva inomhusroddsporten på ett skonsamt sätt.

Det är mycket som tyder på att inomhusrodd och roddmaskinssporten blir allt större betydelsefullt.

Exemplen är många: Internationella roddförbundet FISA publicerade den 6 december 2017 på worldrowing.com en artikel om utvecklingen av inomhusrodd i Storbritannien. Till exempel på World Games 2017 var disciplinen inomhusrodd med för första gången, flera klasser i inomhusrodd är med på Invictus Games som är en tävling för handikappade militärer som har skadats i sin tjänst. Även Världsmästerskapen i inomhusrodd som hölls varje år i USA blir större med varje år tävlingen genomförs. En stor del av deltagarna på de nämnda tävlingarna har aldrig rott på vattnet. Men evenemangen där man har börjat att sammanföra roddare (alltså de som ror på vattnet) med roddmaskinsroddare blir succé för samtliga.

I helgen, den 9 december 2017 kommer det europeiska mästerskapet i inomhusrodd för säsongen 2018 att genomföras i Amsterdam. Det är två svenska deltagare som kommer att starta för KK Eskimå, sektion rodd. Malin Faraasen kommer att ro i damernas klass (åldersgrupp W 40-49) och Magnus von Schenck i herrarnas klass (åldersgrupp M 50-54).

En närmare titt på den aktuella världsrekordslistan och faktumet att våra 2 svenska deltagare i årets europeiska mästerskap i inomhusrodd levererar tider som ”vattenroddare” i respektive åldersklass visar att ingen roddbakgrund behövs för att kvala in sig till stora internationella tävlingar.

Roddsporten har den unika möjligheten att vara med i inomhusroddsportens utveckling genom att roddförbund i hela världen, som en del av idrottsrörelsen bidrar med sin omfattande kunskap och sina erfarenheter. Genom ett samarbete med gym- och friskvårdsindustrin där standards och utbildningar bl.a. för instruktörer i inomhusrodd utvecklas kan roddförbunden vara delaktiga i övergångsprocessen av roddsporten från en liten nischsport till en stor lätt tillgänglig sport.

Stimulansprojektet Inomhusrodd som startades under 2017 visar att Svenska Roddförbundet (SR) är på rätt väg med att tänka utanför båten. Inom ramen av detta stimulansprojekt befinner sig SR i processen att utveckla just roddisciplinen inomhusrodd i Sverige. För att kunna utveckla inomhusrodden i Sverige vill vi gärna få en bild över hur inomhusrodd ser ut i dagsläget och hur behovet är att utveckla sporten och dess möjligheter för träning, tävling och utbildning. En enkät har tagits fram och ska hjälpa oss att kartlägga hur roddmaskinsporten ser ut i våra föreningar och hos roddmaskinsroddare som inte är anslutna till roddföreningar. För att få en omfattande bild över hur föreningsmedlemmar ser på inomhusrodd i sin förening har det tagits fram ytterligare en enkät. Med hjälp av denna enkät vill vi få en uppfattning om hur behovet är att utveckla inomhusrodden och dess möjligheter för träning, tävling och utbildning föreningarna, på lokal och nationell nivå.

Vi önskar våra svenska deltagare ett stort lycka till i Amsterdam på European Indoor Rowing Championships.

De som stannar på hemmaplan vill vi gärna påminna om att passa på att fylla i enkäten om roddmaskinsrodd. Det finns fina böcker att vinna som kan bidra till att förbättra roddmaskinsträningen och därmed tiderna i och utanför båten.

Version 1: Enkät till föreningsroddare, dvs. de som ÄR anslutna till en roddförening

Version 2:  Enkät till roddmaskinsroddare, dvs. de som INTE är medlemmar i någon roddförening

Skribent: Helena Hehlke
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link