Hoppa till sidans innehåll

FISA testade ett nytt banfördelningssystem i Belgrad

04 JUN 2018 15:18
  • Skapad: 04 JUN 2018 15:18

Världscupen i Belgrad var ett test-event där det Internationella Världsroddförbundet FISA testade i samarbete med Competitive Commission och Athlete Commission ett nytt fördelningssystem av banorna.

Roddarna i klasserna Damernas Lättviktssingelsculler och Herrarnas Lättviktsculler (LW1x, LM1x) fick välja banan för samtliga lopp (uppsamling, kvartfinal, semifinal och final) efter försöksloppen. Bakgrunden är att banorna och förhållanden kan ha stor betydelse för loppens utgång och det nya systemet anses vara rättvisare för roddarna. 

 

Det nya banfördelningssystemet går ut på:

  • Efter försöken publicerades en startlista där den bäst placerade roddaren med den snabbaste tiden får välja först, sedan näst snabbaste tid, osv.
  • Roddarna ska vara närvarande 90 min innan loppets start.
  • Varje roddare har 30 sek på sig att välja bana.
  • Det är upp till roddaren att välja banan – coacher får inte välja åt sina adepter.
  • Roddarna som inte är närvarande under banfördelningen får en tilldelad bana – den bana som blir över.

 

Emma Fredh som själv fick testa det nya systemet tycker att tanken bakom systemet är bra och att det bidrar till att placeringen i varje lopp får ännu större betydelse. Hon fortsätter: ”Fördelen är att man som roddare har möjlighet att påverka sin situation mer. Finns möjlighet till att strategiskt välja banan utifrån vindförhållanden, vilka konkurrenter man vill/inte vill ligga jämte osv. Nackdelen är att det blir ett moment till att göra innan start och det blir större fokus på väder än vad det var tidigare.  Det är även svårt att förutspå hur prognosen kommer se ut när det väl är dags för lopp. Från den stund man väljer bana till start hinner det hända mycket med vinden.”

 

Emma fortsätter att hon upplevde att banfördelningssystemet var en smidig procedur som inte kostade allt för mycket energi. Emma hade dock gärna sett att man kunde välja bana närmare inpå start och att som aktiv inte behövde närvara utan kunde överlåta det ansvaret till sin coach. 

 

Skribent: Helena Hehlke
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link