Hoppa till sidans innehåll

Kust till Kust

04 OKT 2018 18:01
Kustrodd – den perfekta idrotten att lära sig vid 70-årsåldern säger Hammarby-roddaren Öivind Svendsen
  • Uppdaterad: 04 OKT 2018 18:01

Sedan juni 2018 har fler än 410 personer vid 9 olika evenemang fått prova på rodd. Kust till Kusts koncept har varit lika populärt bland yngre som äldre, den yngsta deltagaren var 5 år gammal och den äldsta 82 år. Kust till Kust genomförs under 2018 av Svenska Roddförbundet och 13 olika föreningar. Vi har tack vare stöd av Framåtfonden på initiativ från Svenska Spel och Riksidrottsförbundet kunnat genomföra projektet

Genom Kust till Kust har tröskeln sänkts för att fler ska vilja idrotta hela livet. Öivind Svendsen är en av dem som har hittat till rodden i vuxen ålder. Sedan Öivind gick Hammarby IF:s Roddskola 2013 som 77-åring ror han regelbundet flera pass i veckan. SR har pratat med honom om rodd som idrott för alla generationer.

 

SR: Hur kom det att du började med rodd?

Öivind: När jag flyttade till Hammarby Sjöstad 2012 promenerade jag längs Årstaviken och fick syn på några roddbåtar. Då kom jag ihåg att jag rodde några år på 50-talet under min uppväxt i Norge. Jag rodde rätt så intensivt 1950–1952 och vann de lokala Distriktsmästerskapen. Jag kom på andra plats i ungdomsrodden på Norska Mästerskapen 1951. Parallellt med rodden höll jag på med brottning och vann en silvermedalj på Norska Mästerskapen och 3 distriktsmästartitlar. Efter min flytt till Stockholm 1959 tog arbete och familj upp min tid alltmer och jag slutade helt med idrotten. Först sju år senare återupptog jag brottningen, då jag tävlade lite igen och blev ungdomstränare.

 

SR: Vad tycker du om Kustrodd?

Öivind: Det känns tryggt och ger mig bra fysiskt träning. Samtidigt är varje pass en naturupplevelse. Jag gillar att vara nära djuren utan att störa dem. Som det ser ut är kustrodd någonting man kan utöva i hela Sverige – förutsättningar finns ju med vår långa kustlinje samt alla sjöar och vattendrag. Jag gillar också att det verkar vara en sport som passar hela livet. Ungdomarna kan lära sig hantera båtarna och som äldre roddare uppskattar jag att ha balans även i stora vågor. Sen uppskattar jag också att roddsäsongen är mycket längre i kustrodd tack vare de stabila båtarna.Vid ett av de kommande evenemangen nästa år skulle jag vilja prova att ro en av dubblarna med mitt barnbarn och testa ro en stor kustroddsfyra.

 

SR: Vad är målet med din träning och vad är det som motiverar dig?

Öivind: Att må bra så länge jag lever. Sedan jag började med rodd känner jag mig mycket friskare och piggare än vad jag gjorde innan.

För några år sedan hade jag som mål att ro 1000 km under vattensäsongen, det klarade jag på 83 pass. För 2017 var mitt mål att öka dosen och jag rodde 1142 km på 82 pass. Sista passet rodde jag på julafton. I år är jag redan uppe i 1014 km och det är förhoppningsvis långt kvar på roddsäsongen.

 

SR: Vad tycker du om Kust till Kust?

Öivind: Kust till Kust är ett jättebra projekt som ger speciellt äldre möjlighet att ro. De flesta som passerat 60–70 år skulle nog inte vilja sätta sig i en smal tävlingsroddbåt. Med båtarna som används i Kust till Kust vågar fler sig ut på vattnet. Jag tycker att det är viktigt att visa att man behöver röra på sig regelbundet för att må bra och vara frisk. Och ett initiativ som uppmuntrar folk att röra på sig gillar jag. Det är fantastiskt att Kust till Kust kommer till olika städer och evenemang så att fler kan hitta till oss roddare.Vid ett av de kommande evenemangen skulle jag vilja prova att ro en av dubblarna med mitt barnbarn.

 

SR: Vad är ditt tips för alla som funderar på att börja med rodd?

Öivind: Jag tror att den bästa ingången till rodden är att gå en nybörjarkurs i en förening. Annars är det bara att prova sig fram. Med en kustroddbåt kan man gå ut i tuffare väder och ändå ha hyfsad balans.
Jag har också ett tips för klubbar och de som jobbar med rodd: Som jag har förstått är rodd en sport som kräver många ledare, speciellt i början. En möjlighet till att fler roddare ska bli självständiga snabbt är att ha ett slags faddersystem. En kunnig roddare lär ut rodd till en ny roddare. Och om det går, gärna i kustroddbåtar.

 

Sedan lägger Öivind till:
Motivationen är viktigt. När jag tänker på min motivation så tror jag att jag tränar för att må bra. För att hålla nere tempot tänker jag ibland på den norske poeten Odd Børrezens ord: ”Jag ror så sakta jag kan – för turen är slut när jag kommer till land”.

Skribent: Helena Hehlke
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link