Hoppa till sidans innehåll

Coupe de la Jeunesse

20 FEB 2020 09:46
Sverige är numera stolt medlem i Coupe de la Jeunesse-organisationen. Den 15 februari 2020 valdes vi och Norge in i organisationen som innebär fina internationella tävlingsmöjligheter för våra juniorer.
  • Uppdaterad: 20 FEB 2020 09:46

Sommaren 2019 avgjordes JVM i Japan och av ekonomiska skäl skickade inte SR några roddare dit. Vi ville då hitta en annan lämplig regatta för våra bästa juniorer att satsa på och valet föll på Coupe de la Jeunesse som skulle avgöras i italienska Corgeno i augusti.

Coupe de la Jeunesse är en tävling som arrangeras varje år 1 vecka före JVM. Regattan avgörs i år för 36e gången. Alla klasser, till och med 4+, finns med för både tjejer och killar. Tanken är att det ska vara en möjlighet för de som precis missat att kvala in till JVM, alternativt är förstaårsjuniorer att få internationell erfarenhet med gott motstånd. Med de resultat Sverige har gjort på JVM de senaste 10 åren känns det som att Coupe de la Jeunesse har en lagom utmanande nivå för våra juniorer.  

Sverige och Norge sökte båda och fick tillåtelse att vara med som gästnationer 2019. Coupe de la Jeunesse bestod då av 14 medlemsnationer och man hade i stadgarna bestämmelsen att det max fick vara 15. Så för att både Norge och Sverige skulle få bli fullvärdiga medlemmar krävdes en stadgeändring vid organisationens årsmöte som genomfördes 15/2 2020.

Sveriges GS Joachim Brischewski åkte ner till Linz i Österrike för att tala för Sveriges sak. Uppenbarligen blev de imponerade över hans framförande för Sverige är numera stolt medlem i Coupe de la Jeunesse-organisationen tillsammans med fina roddnationer som: AUT, BEL, CHZ, GBR, FRA, ITA, DEN, POR, ESP, IRL, POL, HUN, NED och SUI.

Vi ser fram mot sommarens cup i Österrike liksom nästa års i Spanien med glädje och spänning! Läs mer på Coupe de la Jeunesse's hemsida: https://couperowing.org/

Fanbärare
Sveriges fanbärare 2019: Arvid Lundqvist, HGRF och Anna Stormats, Brudpiga RK
Foto: Annelie Birkeholm

Stolta nya medlemmar
På bilden från vänster: 
Norges GS Anniken Ellingsen, Gary Harris, President i Coupe de la Jeunesse och Sveriges GS Joachim Brischewski

Skribent: Johan Häggström
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link