Hoppa till sidans innehåll
Foto: Magnus von Schenck

2 svenska deltagare tävlar i European Indoor Rowing Championships

08 DEC 2017 18:21
  • Uppdaterad: 29 JAN 2018 16:57

I helgen, den 9 december 2017 kommer det europeiska mästerskapet i inomhusrodd för säsongen 2018 att genomföras i Amsterdam.

Bland de 1600 roddare från 25 europeiska länder som kommer att tävla på en 2000m-sträcka har 2 svenska deltagare kvalat sig för att ro på en av de 64 roddmaskiner.

Malin Faraasen kommer att starta i damernas klass (åldersgrupp W 40-49) och Magnus von Schenck i herrarnas klass (åldersgrupp M 50-54). Båda startar för KK Eskimå, sektion rodd i Karlskrona.

Varken Malin eller Magnus har sin bakgrund i att ro på vattnet. Speciellt med tanken på att de har tränat och tävlat i roddmaskin i mindre än tvår år verkar deras framtid inom inomhusrodd lovande och framgångsrikt.

 

I dubbelintervjun berättar de om sin satsning i inomhusrodd:

Svenska Roddförbundet (SR): Hur kom det att ni började med inomhusrodd?

Malin och Magnus: ”Vi fick upp ögonen för inomhusrodd i januari 2016 då vårt gym hade en roddtävling och vi båda gjorde goda resultat trots att det var premiär på roddmaskinen. Då förstod vi att det var en sport med många utövare internationellt. Hösten 2016 köpte vi en roddmaskin och började vi träna strukturerat tillsammans i en digital roddklubb.”

 

SR: Vad betyder deltagandet i European Indoor Rowing Championships för er?

Malin och Magnus: ”Det är vår andra tävling så mycket handlar om att få tävlingsrutin och att ha utmaningar att se fram emot. Roddmaskinen erbjuder ett brett spann av utmaningar från 100 meter till 100 km, varierade intervaller, utmaningar, tävlingsserier och tävlingar.”

 

SR: Vad är det som motiverar er att hålla på med inomhusrodd?

Malin och Magnus: ”Vi har äntligen hittat en sport där vi som långa, starka och uthålliga har perfekta förutsättningar att göra bra resultat. Vi vill utvecklas och förbättra vår prestation. Vi har inte idrottat på hög nivå tidigare och det här ger oss en möjlighet att göra det fast vi börjar närma oss 50.

Roddmaskinen mäter prestationen EXAKT och det är den stora styrkan för den här sporten. Man kan mäta varje prestation mot sina tidigare resultat och mot andra runt hela jorden - varje dag. Vill jag satsa på ett världsrekord kan jag sätta det vilken tisdag som helst på egen hand.”

 

SR: Vad är ert mål i Amsterdam och vad är målet med er satsning?

Malin och Magnus: ”Malins mål är att vinna VM-guld i roddmaskin våren 2019 då hon precis har fyllt 50 år och är yngst i sin ålderskategori. I Amsterdam är målet att prestera bra på tävling och slå våra personliga rekord. I februari ska vi åka till USA och tävla i Crash B i Boston och Magnus även till VM i Virginia. Vår styrka ligger egentligen på de längre distanserna. Magnus satte världsrekord på marathondistansen på slides i åldersklassen 50-59 år för några veckor. Han är även världens snabbaste man i tungviktsklassen hittills den här säsongen på 100 kilometer med tiden 7 timmar och 26 minuter som sattes på välgörenhetsevenemanget "Lursjöndagen" i Hästveda i somras.”

SR: Vi är mycket imponerad över er satsning. Vi önskar båda er två ett stort lycka till, såväl i helgen som framöver.

 Följ European Indoor Rowing Championships här.

Skribent: Helena Hehlke
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link