Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Stina Stjernkvist/TT

1,2 miljoner ska få fler att ro från kust till kust

07 NOV 2018 10:30
Svenska Roddförbundets projekt vid namn Kust till Kust ska sänka tröskeln till att börja med rodd och det andra projektet vid namn #Rowchallenge innebär att de tillgängliggör idrotten i skolor.
 • Skapad: 07 NOV 2018 10:30

Roddförbundets projekt är två av totalt elva idrottsprojekt som får dela på 3 995 000 kronor från Framåtfonden. Gemensamt för alla projektidéer är att de involverar nya former av fysisk aktivitet, något som bedömts som viktigt för att bryta mönster och få fler i rörelse.

 

Nya idéer ska få långvariga trender att brytas. Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Framåtfond beviljar 3,9 miljoner kronor till elva projektidéer – vars gemensamma syfte är att med nya former av fysisk aktivitet få fler att röra på sig.

 

Det här är den tredje utbetalningen som görs av Framåtfonden, som betalar ut totalt 7,3 miljoner kronor per år.

 

– Barn och unga rör sig alldeles för lite i Sverige och vi måste tillsammans hjälpas åt att bryta den trenden. Framåtfonden möjliggör för specialidrottsförbunden att testa idéer kring nya former av fysisk aktivitet för att få fler i rörelse. Förhoppningen är att fler hittar glädjen i att leva ett aktivt liv, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

 

Svenska Roddförbundet som beviljas 660 000 kronor för projektet Kust till Kust och 544 000 kronor för #Rowchallenge säger följande:

 

– Projektet Kust till Kust handlar i korthet om att vidareutveckla vår nya roddgren Kustrodd, medan #Rowchallenge handlar om att vi tillgängliggör vår idrott i skolorna. Med bidraget från Framåtfonden kan vi fortsätta satsa på dessa projekt och se till att fler i Sverige upptäcker rodd som sport, säger Helena Hehlke, utvecklingskonsulent Svenska Roddförbundet.

Syftet med Framåtfonden är att bryta trender att få fler personer att röra på sig, vilket är ett viktigt uppdrag enligt Daniel Berglind, forskare på Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden: 

 

– Forskning med rörelsemätare visar att barn och ungdomar i stor utsträckning inte når de rekommendationer som finns för fysisk aktivitet. Men det är inte bara barn som inte når rekommendationerna, samma sak gäller vuxna. Därför är Framåtfonden viktig för att möjliggöra för fler att leva ett aktivt liv, unga som gamla, utanför idrottens traditionella ramar, säger Daniel Berglind, PhD forskare Karolinska Institutet.

 

Följande förbund får denna gång dela på 3 995 000 kronor:

 • Akademiska idrottsförbundet, 300 000 kronor

Vill få studenter i rörelse genom att starta en ny utbildning för aktivitetsledare och erbjuda träning i grupp.

 • Brottningsförbundet, 100 000 kronor

Vill med projektet Wresfit erbjuda ett träningskoncept som riktar sig till alla – oavsett om det är motionärer, gamla brottare eller personer som aldrig varit i kontakt med idrotten.

 • Badmintonförbundet, 215 000 kronor

Vill fortsätta satsa på projektet Best on Court, som innebär att barn tillsammans med sina föräldrar får träna och ha kul tillsammans i grupp.

 • Orienteringsförbundet, 300 000 kronor

Vill fortsätta satsa på Hittaut, ett projekt som innebär att de erbjuder fysiska och digitala kartor med checkpoints – så att barn och unga kan orientera var de än befinner sig.

 • Roddförbundet, 544 000 kronor

Vill med konceptet #Rowchallenge uppmärksamma skolelever och lärare om rodd som idrott, en modern, rolig och samtidigt tillgänglig idrott.

 • Roddförbundet, 660 000 kronor

Vill med projektet Kust till Kust erbjuda fler rodd-tillfällen som genom glädjefyllda och roliga aktiviteter på vattnet ska få fler att komma i rörelse.

 • Tennisförbundet, 550 000

Vill fortsätta satsa på konceptet Tennis på gatan – där de genom tennisträning i förorter gör idrotten mer inkluderande och tillgänglig.

 • Basketbollförbundet, 500 000

Vill med projektet Hemmaplan erbjuda lekfulla träningstillfällen till barn och ungdomar som står längst bort från att delta i en idrottsförening idag.

 • Skyttesportförbundet, 320 000 kronor

Vill med grenen Target Sprint locka andra idrottsutövare till idrotten – som kan vara intresserade av att istället för att bara skjuta också springa en sträcka innan skotten tas.

 • Kanotförbundet, 226 000 kronor

Vill fortsätta satsa på projektet Familjepaddling, som innebär att klubbar bjuder in till paddlingsdagar där nyfikna får möjlighet att testa idrotten på ett både lekfullt och lärorikt sätt.

 • Bowlingförbundet, 280 000 kronor

Vill bland annat genomföra föreningsbesök i skolor – med syftet att nå yngre och introducera bowling för fler.

 

– Det är fantastiskt att se hur Framåtfonden kan realisera bra idéer, och få följa projektens utveckling från idé till genomförande. Extra glädjande är att många av projekten har fått medel från Framåtfonden tidigare – något som tyder på att de tagits emot väl och gjort skillnad ute i landet, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.

 

Om Framåtfonden

Genom Framåtfonden ger Svenska Spel och Riksidrottsförbundet varje år samtliga specialidrottsförbund en möjlighet att söka medel för att testa idéer kring nya former av fysisk aktivitet för att få fler i rörelse och skapa rörelseförståelse för fler. Förbund som beviljas pengar från fonden vid detta tillfälle är Akademiska Idrottsförbundet, Brottningsförbundet, Badmintonförbundet, Orienteringsförbundet, Roddförbundet, Tennisförbundet, Basketbollförbundet, Skyttesportförbundet, Kanotförbundet och Bowlingförbundet.

 

För mer information, kontakta:

Johan Söderkvist, PR, Svenska Spel

070-24 53 116, This is a mailto link

Skribent: Helena Hehlke
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link