Hoppa till sidans innehåll

OS-Roddaren Lovisa Claesson


Lovisa ”Lollo” Claesson är 26 år gammal och studerar till maskiningenjör. Hon har familjen i Borås och pojkvän i England. På U23-VM vann hon guld 2017 och silver både 2015 och 2016. Lovisa har även tagit en femteplats på Senior-EM 2017 och en tolfteplats på VM 2018. På Svenska Mästerskapen har Lovisa tagit guld i samtliga båtklasser, utom i singelsculler lättvikt och tvåa utan styrman.

Hur är känslan inför resan till Tokyo?
- Det har varit så långt borta, men nu är det dags! Jag har sett fram emot att få komma iväg och tävla på OS – det ska bli en häftig upplevelse!

Lovisa har inte själv varit på plats i Tokyo eller rott på banan där, men hennes tränare – och tillika pappa – har varit där och rekat.
- Det ska visst vara varmt och fuktigt så här års, säger Lovisa. Största skillnaden mot att ro här hemma, är att vi kommer att ro i saltvatten. Risken är också att det blåser och att det då kan bli en guppig tävling.

Hur har uppladdningen sett ut under våren?
- Vi har kunnat förbereda oss bra, då hela landslagsgruppen (SRT24) har legat på läger i Portugal under januari och februari. Under våren har vi varit i italienska Varese, där vi även har tävlat. Jag har länge legat och tränat, då mycket har varit nedstängt under pandemin. Jag har behövt att komma iväg och tävla, berättar Lovisa.

I Gavirate, Italien, veckorna innan avresan till Japan, tränade de svenska och norska landslagen tillsammans. Där var även de svenska juniortjejerna i lagbåtar med som sparring.

På tal om pandemin – hur har den påverkat dig?
- Jag är noggrann, vill ha framförhållning och vill gärna planera det jag gör. Under fjolåret ändrades förutsättningarna gång efter annan och det var jobbigt att inte veta vad som skulle ske. Det har dock lärt mig att vara mer flexibel, säger Lovisa.
- Det har också varit ett väldigt ensamt år, med många roddpass avverkade på roddergometer hemma i garaget, då vi inte har kunnat träffas i klubbhuset. Det blev en väldigt ensidig träning och givetvis inte det samma som att ro på vattnet. Socialt var det också jobbigt, då många av mina kompisar inte är roddare och med en satsning på elitnivå har jag inte kunnat träffa dem lika mycket.

Hur har OS-kval och uttagningar sett ut?
- Även dessa har fått anpassas. Jag har tidigare gjort bra resultat på World Cup. I april rodde jag på European Continental Olympic Qualification Regatta och fick därefter besked att jag var uttagen i maj månad.
De olika världsdelarna har arrangerat egna kvalifikationstävlingar och där man har haft speciella regler för hur roddarna kvalar in till OS. Syftet har varit att få med så många länder som möjligt.

Under Världscupstävlingarna har Lovisa rott allt bättre för varje tävling och hon har även fått bra rutin då hon mött motståndare av hög klass. Även tävlingssituationen som sådan, med alla som rör sig på en båtplats, nerver inför loppen och att få allt att fungera när starten går har varit nyttig efter nedstängningarna.

Vilka är dina styrkor som roddare?
- Då jag inte är den starkaste och kanske inte alltid presterar de snabbaste tiderna på roddergometer, får jag nog säga teknik. Även det mentala är en kraft att ta till – jag funderar inte så mycket, blir inte allt för nervös, utan går ut på vattnet och gör mitt bästa.

Hur lägger du upp ett lopp?
- Jag presterar bäst när jag ror med så jämn fart som möjligt och vill ha samma snittid över hela banan, berättar Lovisa. Jag tittar inte så mycket på vad mina motståndare gör, utan vet vad jag kan ha som tid i mål. Jag jobbar dock på att vara med från allra första början, då det kan gå väldigt fort i starten.

Vad gäller väder och vindar är det inget som den svenska OS-roddaren grunnar över. Det är inget hon kan påverka och lägger därför inte något fokus på det. Statistiken säger att det på årets olympiska roddbana ofta blåser sned medvind från vänster sida.
Lovisa Claesson med team är just nu i Itsako en timmes bilresa utanför Tokyo. Där ligger de på pre-camp fram till den 19 juli, då man samlas i OS-byn. Lovisa och Maike Diekman, Namibia, finslipar där formen tillsammans.
Lovisas OS-start sker den 23 juli.

Följ Lovisa på Svenska Roddförbundets Instagram och Facebookonto och via länkarna nedan.  

https://worldrowing.com/event/2020-olympic-games-regatta

https://olympics.com/tokyo-2020/en/sports/rowing/

 

För Svenska Roddförbundet
Per Ekström

Uppdaterad: 14 JUL 2021 21:39 Skribent: Tobias Wallerius
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link