Hoppa till sidans innehåll

info inför säsongen 2022


Inventering av potentiella landslagsjuniorer

Förra året gjorde vi en inventering av junior A- och B-roddarna i Sverige, och den blev väldigt lyckad. Vi gör en inventering i år också, för att få koll på vilka juniorroddare vi har i Sverige. Vi ber er därför lista vilka juniorer (Junior A och B) i er klubb som skulle kunna vara aktuella för landslagsuppdrag (det finns flera olika nivåer, från Baltic Cup till JVM), både nu och i framtiden, samt vem som ska sköta kontakten med juniorlandslaget. Gör detta i det bifogade dokumentet Juniorinventering 2022.

Jag önskar att få ert svar senast den 20 mars.

 

 

Din förenings övrig juniorverksamhet

Vi önskar att få en kort beskrivning (ungefärligt antal roddare och ålder, och hur verksamheten bedrivs) av er juniorverksamhet bortsett från de som redan nämnts här ovan, dvs yngre juniorer och juniorer som inte har landslagsambitioner. Det gäller även klubbar som inte bedömer sig ha några landslagsroddare. Syftet är att få en lägesbild av hur juniorrodden ser ut i Sverige 2022, och är frikopplat från landslagsverksamheten.

 

 

Säsongsplanering

 • Inomhus-SM, Jönköping 2-3 april
 • Uttagning till JNM, Hjälmsjön 26-29 maj
  • Besättningar nomineras senast 12 maj till förbundskaptenen. Efter överenskommelse med klubbledarna genomförs under helgen uttagningslopp, där snabbaste båten representerar Sverige på JNM. Finns det bara en båt i klassen så blir den direktuttagen och representerar Sverige. De besättningar som är direktuttagna är välkomna att vara med under helgen och träna, oavsett vilket distrikt roddarna kommer från.
 • JNM, Tammerfors, Finland 18-19 juni
 • Träningsläger inför U19-VM och Coupe de la Jeunesse, juli
 • U19-VM, Varese, Italien  27-31 juli
 • Coupe de la Jeunesse, Castrelo de Miño, Spanien  5-7 augusti
 • Baltic Cup, Århus, Danmark 17-18 september
  • Uttagning sker enligt samma princip som vid JNM. Eventuellt datum och plats bestäms tillsammans med klubbledarna.

För mer info, se dokumentet "Uttagningsförfarande", samt för CdlJ och U19-VM: "Selektering" (dokumentet heter "2020" men gäller för juniorlandslaget tills ett nytt presenterats).

 

 

Uttagning till JNM och Baltic Cup:

Tävlingarna kommer under 2022 att ha klubb-/distrikts-/regionsfokus. Vilket betyder att landslagsledningen inte kommer sätta ihop besättningar till tävlingarna. Istället är det klubbarna (enskilda, eller flera i samarbete) som nominerar båtar och besättningar till landslagsledningen. Gå ihop inom klubben eller tillsammans med andra klubbar och börja träna tillsammans. Om det finns mer än en båt i båtklassen så genomförs uttagningslopp. Med hjälp av inventeringen så vill vi fånga upp och para ihop roddare/klubbar som vill tävla men kanske kommer från en för liten klubb för att få ihop en besättning på egen hand.

 

 

Uttagningskriterier till CdlJ och U19-VM

De roddare som har som ambition att ro Coupe de la Jeunesse eller U19-VM ska:

- Tävla på 2000m på Inomhus-SM i Jönköping 2-3 april.

- Skicka in träningsrapporter varje månad, enligt tidigare förfarande.

- Skicka in testresultat (100m, 2000m, 5000m) enligt tidigare testförfarande. Vårens testperiod förlängs till den 10 april för att roddarna ska ha möjlighet att inräkna SM i resultaten.

 

De roddare som inte har som ambition att bli uttagna till CdlJ och U19-VM behöver inte göra enligt ovan, då båtarna till årets andra tävlingar, JNM och Baltic Cup, då klubbtränarna bedömer om roddarna har tillräckliga kvalifikationer.

 

 

Med vänlig hälsning

Henrik Persson, FK Junior

 

Uppdaterad: 15 MAR 2022 10:04 Skribent: Tobias Wallerius
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link