Hoppa till sidans innehåll

Långfärds och motionsrodd


 

Kanske hänger man med kompisarna på en långtur genom vacker natur över helgen i klubbens inriggade fyra med styrman. På kvällen slår man läger, grillar lite och småpratar, kanske man tar ett bad, eller vad som nu faller en in.

Motionsrodd kan också innebära hård träning. Kanske man vill ha en bra fysik utan att för den skull binda upp till en elitsatsning eller en massa tävlande. Kanske man tränar för att orka ro den där långturen man har planerat under lång tid. 30-50 km om dagen kräver sin man eller kvinna.

Motionsrodd kan alla ägna sig åt. De yngre tar det som en lek och ett litet äventyr. De äldre kanske satsar på att ro "Älven" och samlar varje lördag "Gubbåttan" för ett träningspass, för att klara de två milen "Älven" innebär. Kanske man inte alls har som intention att klara ett lopp utan helt enkelt ror för att träffas.

Masters är en tävling för veteranroddare från hela världen. Visserligen tävlar man mot varandra, men framför allt har man kul.

I Sverige har tyvärr motionsrodden ännu inte upptäckts av så många. För de flesta, som känner till rodd, är det en sport som kräver ofantliga instaser i form av träning och tid. I Europa däremot, är motionsrodden mycket utbredd. I vårt grannland Danmark har man byggt upp ett system med utplacerade motionsbåtar, som långfärdssugna kan låna mot en liten ersättning. Till och med i Sverige har Danskarna ställen de vet de kan låna båtar på. Danskarna har upptäckt de vackra svenska långfärdsvattnen och arrangerar turer hit i Danska roddförbundets regi.
Det är dags att vi själva upptäcker den skatt vi besitter i form av vacker natur och fantastiska roddvatten och börjar nyttja desssa på allvar. 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:28 Skribent: Erik Strand

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link