Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Magnus von Schenck

Inomhusrodd


Under en lång tid har Inomhusrodd varit en del av roddträningen och under den senaste tiden har inomhusrodd vuxit från att vara ett verktyg för vintersäsongen till en egen sport i sig. I inomhusrodd aktiveras de viktigaste muskelgrupperna (ben, armar, rygg, buken, gluteusmuskler) samtidigt som den fysiska och fysiologiska kapaciteten i hjärtat, lungorna och blodkärlen förbättras. Vid korrekt användning är roddmaskinen ett bra verktyg för alla som vill träna effektiv och målinriktad på ett skonsamt sätt.

För mer än 140 år har roddmaskinen använts som träningsform för roddare och i skaderehabilitering. De första roddmaskinerna som var handgjorda och enkelt utformade simulerade roddrörelsen. Därmed är roddmaskinen föregångare till många träningsmaskiner som finns idag. Under 1970-talet lanserades den norska roddmaskinen Gjessing-Nilson som var mer tekniskt avancerad och mer tillförlitligt när det gällde prestanda så att många roddlandslag började använda roddmaskinen som hjälpmedel för uttagande av För första gången användes roddmaskiner vid selektionen av det amerikanska roddlaget för OS 1968. På 80-talet lanserade bröderna Dreissigacker med sitt företag Concept2 den första roddmaskinen och traditionen att tävla i roddmaskin har etablerats. Inomhusrodden har utvecklats till en egen gren av roddsporten och idag hålls det hundratals inomhusroddtävlingar runt om i världen varje år på internationell, nationell och lokal nivå. Inomhusroddens största fördela är att det är en lätt tillgänglig sport för många runt om i världen för personer i olika åldrar och med olika kroppsförutsättningar, dvs. att många som har blivit skadade eller befinner sig i medicinsk rehabilitering kan utöva inomhusroddsporten på ett skonsamt sätt.

Svenska Roddförbundet driver ett projekt som ska utveckla gemensamt med roddföreningar inomhusrodd i Sverige. Mer information om projektet hittar du här/mer information om projektet publiceras här inom kort.

 Här kan du läsa mer om inomhusroddens utveckling.

 

Varför Inomhusrodd?                 

Det passar alla                            
Lämplig för alla åldrar, rekommenderas från 10 år och passar oavsett förmåga och träningsnivå

 

Hela kroppen aktiveras              
Under ett träningspass på roddmaskin använder du 85% av dina muskler och inomhusrodd är bra för att träna upp bålstyrka och rörlighet.

Liten skaderisk                              

Inomhusrodd medför en låg skaderisk där du har kontroll över intensiteten och hastigheten.

 

Effektiv fettförbränning             
Mycket effektiv fettförbränning med över 300 kalorier per 30 minuters i inomhusrodd.

 

Lätt att lära sig                            
Det är lätt att lära dig den korrekta roddrörelsen och när efter att ha lärt dig grunderna kan du förbättra dig vid varje pass.

 

Lätt tillgänglig                             
Du kan hålla på med inomhusrodd på: gymmet, crossfitboxen, arbetsplatsen, roddföreningen eller hemma.

 

Varierande och utmanande        
Möjligheterna är många: Gå med i en roddförening (länk), registrera dina pass i Concept 2 Logbook, ladda ner nya träningspass eller tävla mot de bästa i Sverige.

 

Tävlingar
På tävlingar i inomhusrodd samlas roddare på lokal, regional, nationell eller internationell nivå för att tävla. Den vanligaste tävlingsdistansen är 2000m och roddmaskinerna är kopplade till varandra, så att varje roddare och publiken kan följa loppet på en skärm. Det tävlas också i stafett och/eller på andra distanser som 500m, 1000m, 5000m, 6000m eller 10 000 m.

 

Rekord                                         
Cecilia Velin, KK Eskimå har slagit flera världsrekord. Hon deltog i World Games 2017 och tog hem 2 medaljer. De aktuella världsrekorden hittar du här.Uppdaterad: 02 NOV 2021 14:08 Skribent: Helena Hehlke

Postadress:
Svenska Roddförbundet
Box 549
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996435, 086996439
E-post: This is a mailto link